:


'

" ", (13/1/2010)

ΣτΟ ποδσφαιρο, οι ομδες βασζονται διαχρονικ σε δο βασικς φιλοσοφες που στοχεουν στην δημιουργα ισχυρν ομδων. Η μα απ’ αυτς που αποτελε τον εκολο και γργορο τρπο για να φτσει νας σλλογος σε επιτυχες, στηρζεται στην απκτηση σπουδαων ποδοσφαιριστν, υπο τη βασικ ωστσο προπθεση τι θα βρεθε νας “λεφτς που να τα σπρχνει...”.    

Η λλη, εφαρμζει ενα συγκεκριμνο μακροπρσθεσμο πλνο που δσκολα αλλζει και στηρζεται στην δημιουργα και την αξιοποηση- εκμετλλευση ποδοσφαιριστν που προρχονται απο τις “ακαδημες” του συλλγου αλλ και στην οικονομικ στριξη των απλν αννυμων φλων-μελν του. Τραν και χαρακτηριστικ παρδειγμα της φιλοσοφας αυτς αποτελε η θρυλικ και φετιν πρωταθλτρια Ευρπης ομδα της Μπαρτσελνα.

Στην Μπρτσα κανες δεν περιμνει τον “λεφτ”.110 χρνια συμπληρνονται φτος απο την δρυση της και μχρι τρα ποτ δεν χρειστηκε ο “μεγλος” για να την ξελασπσει. Δεν της χρειστηκε ακμη και σε δσκολες εποχς, ταν το καθεστς Φρνκο απειλοσε να την εξαφανσει. Την Μπρτσα την κυβερνει ο κσμος της, τα 160.000 μλη της, τα οποα εκλγουν διοκηση σε τακτ χρονικ διαστματα. Τα μλη της Μπρτσα εχουν δικαωμα να ρξουν  τη διοκηση με πρταση μομφς, αν υπρχει η υποψα τι αυτ λειτουργε εκτς καταστατικο. Επσης χουν δικαωμα να ελγχουν τη διοκηση για το πο πνε τα λεφτ απο τα σοδα του συλλγου. Τα μλη αποφασζουν πο θα πει μρος του προπολογισμο κι χουν αποφασσει τι ενα σεβαστ ποσ θα δνεται σε ετσια βση για κοινωνικ-ανθρωπιστικ δρση. Ενα ποσ που καμα διοκηση δεν μπορε χι να πε τι δεν το δνει, οτε καν να επιχειρσει να το μεισει. Καννας πρεδρος της Μπαρτσελνα δεν θα βλει λεφτ απο την τσπη του, καννας δεν θα βλει λεφτ στην τσπη του, καννας δεν χει τη θση του εξασφαλισμνη.

Την εποχ που λλες ομδες αναζητον χορηγος εν μσω κρσης, η Μπρτσα χει στη φανλα τη Unisef. Οχι μνο δεν βγζει λεφτ απ’ αυτν τη πρξη, αντθετα “πληρνει” για να υπρχει κτι πνω στη φανλα της.Μια φανλα που επι δεκαετες παρμεινε και παραμνει αμλυντη, πως πιστεουν οι φλοι της ομδας, απο κθε εδους διαφμιση. Τα μλη λλωστε δχτηκαν κποτε, να αυξηθε η συνδρομ που πληρνουν προς τον σλλογο, παρ να μπει κποιος χορηγς στην φανλα. Οι φλοι της Μπρτσα λνε για την ομδα τι αποτελε γι’ αυτος κτι περισστερο απο εναν σλλογο.Θα μποροσαν να γραφτον πολλ για τους κοινωνικος αγνες και την προσφορ της ομδας απο το παρελθν μχρι σμερα, για τον τρπο που διοικεται, για το τ σημανει για τους οπαδος της να διοικεται τσι και να συνεχσει και τα επμενα χρνια στον διο δρμο.

Πρα μως απο αυτ κι επειδ οι φλαθλοι γι’ αυτ που νοιζονται κυρως εναι οι επιτυχες της ομδας γι’ αυτ χει ιδιατερο ενδιαφρον να δομε το πς αντανακλται στο αγωνιστικ εππεδο το “αλ Μπρτσα” μοντλο συλλγου λακς βσης. Επ’ αυτο, αρκε ενδεικτικ αναφορ στο ρλο των τμημτων υποδομς της πρωταθλτριας κσμου η οποα δημιουργε απο μικρ ηλικα τους ποδοσφαιριστς που στο μλλον θα στελεχσουν την πρτη ομδα. Ο σλλογος της Βαρκελνης απο την στιγμ που ανλαβε ο Γιχαν Κριφ ως προπονητς εν τει 1988 εφαρμζει ενα συγκεκριμενο πλνο που πολ δσκολα αλλζει (εκτς κι αν αυτς δσει την γκρισ του). Εκμετλλευση των ποδοσφαιριστν που προρχονται απο τη “Λα Μασα” (την ακαδημα της Μπρτσα) και ενα τρπο παιχνιδιο που βασζεται περισστερο στις τεχνικς αρετς και στην ταχτητα παρ στα σωματικ προσντα. Ο στχος πντα να μθουν να παζουν γργορα επιθετικ ενα παιχνδι κατοχς της μπλας δηλ. ενα παιχνδι κυριαρχας. Γι’ αυτ οι προπονσεις των παικτν γνονται ΜΟΝΟ με τη μπλα που αποτελε το συστατικ της επιτυχας των μπλαουγκρνα. Απο τις σημαντικς ασκσεις στην προπνηση θεωρεται αυτ στην οποα οι πακτες χωρζονται σε τρα γκροπ των ξι και καθνα απ’ αυτ προσπαθε να κρατσει στη κατοχ του τη μπλα. Οπως τονζει νας εκ των προπονητν της Λα Μσια, ο Καρσκο, “ψχνουμε πακτες που σκπτονται γργορα. Δε μπορες να παζεις ποδσφαιρο μνομε τα πδια αλλ και με το μυαλ σου”. Η φιλοσοφα της “γργορης σκψης” μετουσιθηκε σε πρξη με τον πιο εμφατικ τρπο στο γκολ του Λιονλ Μσι, που πετχτηκε σαν βλος και στειλε τη μπλα στα δχτυα με το ...στθος, ενα γκολ που κρινε τον ττλο του Παγκοσμιου Κυπλλου Συλλγων.

Μσα απο μια ττοια μεθοδικ και μακροχρνια δουλει, απο το φυτριο της Μπρτσα προρχονται ο αργεντινς σος Μσι (εναι εκε απο 12 ετν) και οι ισπανο Τσβι, Ινιστα, Πουγιλ, Βαλντς, Μποσκετς, Μπγιαν, Πδρο- τουτστιν εννα απο τους λεγμενους “ενδεκαδτους” της ομδας. Απο τα τμματα υποδομς προρχονται ακμη κι λλα φιντνια πως οι ισπανο Μουνισα, Χερν, Φοντς, ο ισραηλινς Γκι και ο μεξικανς Ντο Σντος. Αξζει να θυμσουμε τι στον τελικ του Τσμπιονς Λιγκ (Ρμη, Μιος 2009) αλλ και στο φετιν παιχνδι για τον διο θεσμ (Μπαρτσελνα-Ιντερ 2-0, Νομβριος 2009) επτ (!) απο τους 11 βασικος προρχονταν απο τα σπλχνα του συλλγου, μπολιασμνοι με την ποδοσφαιρικ φιλοσοφα που πως σημεισαμε δη χει επιβλλει ο μεγλος Γιχαν Κριφ. Εναι  χαρακτηριστικ μλιστα οτι ο προπονητς της ομδας ο Γκουαρντιλα που υπρξε ενας πρην μεγλος πακτης της ομδας, προρχεται κι αυτς απο τα φυτρια της Μπρτσα, που σημανει οτι απο μικρ παιδ χει γαλουχηθε στις αρχς τις αξες και τους καννες λειτουργας του θρυλικο συλλγου.

Με αυτ την τακτικ η Μπαρτσελνα χει σαρσει τους ττλους τα τελευταα χρνια, ενω ειδικ το 2009 γινε η πρτη ομδα στην ιστορα του ποδοσφαρου που κατακτ ξι ττλους σε μια σεζν: Πρωτθλημα, Κπελλο Ισπανας, Σοπερ Κπελλο Ισπανας, Τσμπιονς Λιγκ, Σοπερ Κπελλο Ευρπης και Παγκσμιο Κπελλο Συλλγων.  Ομως αυτ που πρπει να επισημανθε εναι πως η Μπρτσα γρφει ιστορα χι μνο για τους ττλους που κατακτ αλλ και για τον τρπο που το επιτυγχλανει. Αυτ που κποτε θεωρονταν ουτοπα δηλαδ μια ομδα να κερδζει ττλους παζοντας θεαματικ και ελκυστικ ποδσφαιρο, το μετουσωσε σε πραγματικτητα η Μπρτσα. Με τα επιτεγματα και το τρπο παιχνιδιο της που θα αποτελσει ορσημο για τις επμενες μεγλες ομδες, χουν ασχοληθε πολλο ειδικο του αθλματος και πολ πρσφατα το αθλητικ Πανεπιστμιο της Νκαιας στη Γαλλα αλλ και η Fifa αναλοντας τα πντε πρτα ματς της ισπανικς ομδας στους ομλους του Τσμπιονς Λιγκ ανακλυψαν πως το ποσοστ των σωστν μεταβιβσεων φτασε στο ασλληπτο ποσοστ 90%, το οποο εναι κατα 11% αντερο απο το ποσοστ της Εθνικς Βραζιλας ταν αυτ κατκτησε το Κπελλο Συνομοσπονδιν. Επσης το ποσοστ κατοχς μπλας σε ξι παιχνδια του διου θεσμο φτασε το εντυπωσιακ 69%, ενω στο τελικ του Παγκοσμου Κυπλλου Συλλγων εναντον της Εστουντιντες ξεπρασε το 60%. Εναι προφανς οτι το εντυπωσιακ στοιχεο στο παιχνδι της εναι ο αριθμς μεταβιβσεων της μπλας μεταξ των παικτν της, ταν ο μσος ρος των πασν που αντλλαξαν οι πακτες της Εθνικς Βραζιλας για το Κπελλο Συνομοσπονδιν ταν 414 και μιας κορυφαας αγγλικς ομδας της Πρμιερ Λιγκ δεν ξεπερνον τις 350.Το αντστοιχο της Μπαρτσελνα ταν 644!

Ο καθηγητς του Πανεπιστημου του Λντς Μπ.Τζραρντ που ασχολεται με την ανλυση της στατιστικς του ποδοσφαρου, θεωρε πως οι πακτες της Μπρτσα συνεννοονται σχεδν τηλεπαθητικ μεταξ τους.

 Εναι περισστερο απο ββαιο πως αν μιλσουμε εδ στην Ελλδα για ενα ττοιο μοντλο διοκησης αλλ και λειτουργας πως αυτ της Μπατσελνα μνο ως ανκδοτο- και μλιστα κακγουστο- θα μποροσε ν’ ακουστε. Μοιζει με σενριο επιστημονικς φαντασας, ενω αντιμετωπζεται μια ττοια προοπτικ σαν νειρο απατηλ κι αναποτελεσματικ για το οποο δεν αξζει να επενδσεις χρνο και χρμα. Ολες οι μεγλες ομδες στη χρα μας θυμονται τα φυτρι τους και τα ταλντα που πρπει να αξιοποισουν, ταν καταλαβανουν οτι δεν χουν λεφτ για μεταγραφς ταν μνουν εκτς στχων για να βγε μ’ ενα τρπο η σεζν και να ξεχαστον ολα με την ναρξη της καλοκαιρινς μεταγραφικς περιδου.

Σε καμα σχεδν ελληνικ ομδα δεν υπρχει πλνο για τους καλος ποδοσφαιριστς που σγουρα υπρχαν και υπρχουν στις ακαδημες τους. Ολοι υποτθεται οτι “επενδουν”, οτι ασχολονται και οτι προωθον απο καιρ σε καιρ κποιους πιτσιρικδες στους επαγγελματες αλλ ταν ρχεται η ρα να τους αξιοποισουν, σκφτονται τ θα γνει αν η ομδα δεν πει καλ με τα “τσικ” και τους διχνουν δανεικος δεξι κι αριστερ μχρι να τους ξεχσουν... Ετσι φτσαμε στο σημεο αρκετς ομδες της Σοπερ Λγκα να μοιζουν με ποδοσφαιρικς “Βαβλ” πως λ.χ. ο Αρης, η ΑΕΚ, ο Αστρας Τρπολης. Το ρεκρ ελληνικς ενδεκδας χουν ο ΠΑΣ Γιννενα με 7-8 Ελληνες, μοιρασμνη εναι η δοσολογα (5-6 6-5) στον Παναθηνακ εν οι υπλοιπες ομδες χρησιμοποιον 4-5 Ελληνες.

Τα δεδομνα ωστσο χουν δη αλλξει (απο 1-12-09) με την εφαρμογ της Συνθκης της Λισαβνας στην οποα (ρθρο 149) αναγνωρζεται η ιδιαιτερτητα του αθλητισμο χριν τνωσης της εθνικς ταυττητας των πρωταθλημτων των χωρν-μελν της Ε.Ε. Αυτ σημανει τι ο περφημος “Νμος Μποσμν” (περ ελεθερης μετακνησης των επαγγελματιν αθλητν) οδηγεται ουσιαστικ στη- μερικ στω- κατργησ του και το πιθαντερο εναι να βρεθε μια ενδιμεση φρμουλα, δηλαδ να γνει αποδεκτ το πολυσυζητημνο σχδιο “Μπλτερ” (6 γηγενς + 5 ξνοι και κοινοτικο) που προωθον απο κοινο FIFA και UEFA.

Καλ λοιπν η λατινοαμερικνικη και η αφρικανικ αγορ, αλλ ταν γνει υποχρεωτικ το 6+5 τ θα συμβε; Στο ερτημα αυτ, η απντηση θα ταν ξεκθαρη και σαφς κι απλ, ν κποιοι ριχναν μια ματι στο μοντλο διοκησης και λειτουργας της Μπαρτσελνα. Ωστσο, η απντηση γνεται δσκολη, σνθετη και ασαφς γιατ τις περισστερες φορς η επιδωξη των παραγντων δεν εναι να εξασφαλιστε το μλλον του κθε αθλητικο συλλγου αλλ να εξυπηρετηθον τα επιχειρηματικ κι χι μνο συμφροντ τους. Η Μπρτσα εδ και 110 χρνια “φωνζει” τι γνεται κι αλλις. Αρκε να θελσουν κποιοι ν’ ακοσουν και να κατανοσουν, τσι στε να αποφασσουν να καλλιεργσουν τα φυτρια  υποδομς και ν’ αναπτξουν τις ακαδημες τους, γιατ λα δεχνουν οτι το 6+5 δεν θα αργσει να ρθει και ττε ως συνθως θα τρχουμε πσω απο τις εξελξεις και το καινοριο ποδοσφαιρικ τοπο που θα χει πια διαμορφωθε.

 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΑΤΣΙΓΚΟΣ